Хората зад и около сайта

Списъкът на хората, без които този последен вариант на Gowhere.bg нямаше да стане реалност, започва с моите родители и брат ми. Без тяхната подкрепа нямаше да се справя.

На приятелите дължа множество от малките и красиви корекции в идеята какво създавам. Нечо или Nechoart измисли логото, добавяйки от непосредствената красота, чиито линии излизат извън рамките, за да усмихват. Йорданка Баналиева, в онзи период от живота си, когато трудно се разбираше дали спи, превеждаше статии и изчистваше правописа през нощите, за да преборим белите петна в граматиката и правописа. Тони Zavřelová също направи много и нелоши преводи за съвсем кратък срок миналата година. Пламето помагаше отношението към паметниците, носители на културата, да е на нужното ниво. Нейни са много от текстовете за културните забележителности и сами ще видите, че в тях тя е вложила немалко от себе си. Стелчето Калоянова на няколко пъти подсказа съвсем на място откъде минава пътя към другите, задавайки по този начин посока в комуникацията на сайта, която не е никак лесно да се следва без нея. Разбира се, дължа голямо благодаря и на Тодор, който открехна врата към използването на логика, същата през която сега минавам често, когато монотонни задачи заплашват да задушат вдъхновението. Благодаря и на Ели Бучукова, която с такт опита да внесе дизайнерски разум, но за съжаление се получи разминаване с моята прибързана природа. И, разбира се, на Надката от Nadamlada Handmade chalk bags за допълнителната помощ в борбата с правописа и за по-добър стил. Списъкът няма да е пълен, ако в него не влиза и Кайдак, който ме извежда в гората и ми напомня, че Gowherе съществува заради разходките и дивата природа, заради красотата, и, разбира се, заради приятелите!

Дани Заричинова помогна да разчистим трюма от изкуствените материали, а от отпадъците да направим нещо полезно. Тя вече написа текстовете за поне дузина места, а стигнете ли до частта от сайта, посветена на отговорното планинарство, ще имате удоволствието да видите идеите й за опазване на околната среда още по-ясно развити. Надявам се скоро Дани да сподели и повече за предстоящото тази година планинско почистване в района на Узана и Мазалат, както и за другите яки инициативи, от които е част.

Последният човек, който се присъедини към Gowhere е Емили Кирова, която със своя стил и отлични познания по английски ще помага английската версия да стане по-интересна и приятна за четене.

Докато разглеждате Gowhere ще срещнете снимки на Цветомир Зарков, който е най-добрият фотограф на пейзажи, когото познавам, на Роса Вруум - чаровната испано-холандка, снимаща интересни филми в България, Грузия, Тайланд, Испания и къде ли не, на Дима Швайсгут, на Добрил Доков, на Магдалена Кирчева (доайена на Северното Черноморие и приятел с гръмогласно чувство за хумор), а също и кадри на брат ми - Михаил Саров. С повечето тези хора съм имал удоволствието да пътувам из България и се надявам скоро отново да тръгнем заедно на път.

И накрая бих искал да благодаря и на всички други хора, които са помагали, но чиито имена ще пропусна да спомена сега, просто защото главата ми е препълнена със задачи за свършване.

Радослав Саров
автор на сайта